Home » Articole de presa, Nap Toader, Publicul despre film

FilmReporter.ro: Nuntă în Basarabia la Oscar

21 September 2010 88 views No Comment

Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova intenţionează să propună pelicula Nuntă în Basarabia, regizată de Nap Toader, la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Pelicula este majoritar românească, dar are producători asociaţi de peste Prut, actori basarabeni, iar filmările au avut loc în Chişinău.

„Filmul funcţionează extraordinar de bine şi s-a ajuns până acolo încât oamenii de cinema vor să nominalizeze acest film din partea Moldovei la Oscar. Se studiază acum problema de către Uniunea Cineaştilor, am văzut regulamentul, e posibil, şi cred că se va face în cel mai scurt timp”, a declarat producătorul Dan Burlac.

Peste 3.000 de spectatori la Chisinau

Potrivit acestuia, comedia a avut peste 3000 de spectatori din 17 septembrie încoace, când a avut premiera la Chişinău. „În Basarabia, filmul începe să devină un fenomen, pentru că toată lumea cere suplimentarea sălilor. Avem deja 3000 de intrări la cinema, într-o singură sală, ceea ce înseamnă foarte foarte mult. Un ecou foarte interesant a avut şi în comunitatea rusă din Republica Moldova, intenţionăm să facem o «premieră» şi pentru ei, pentru că ne-au cerut-o în mod expres”, a adăugat Burlac. Propunerea României la Oscar este filmul Eu când vreau să fluier, fluier, în regia lui Florin Şerban.

Nuntă în Basarabia, o poveste cu accente à la Kusturica despre nunta unui român cu o basarabeancă, a obţinut Premiul Special al Juriului la Tallinn Black Nights Festival din Estonia, în decembrie anul trecut. Regizorul Nap Toader – profesor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică – revine pe ecrane la cinci ani după Italiencele (2004, semnat atunci ca Napoleon Helmis). În rolurile celor doi miri prinşi în mijlocul polemicilor politico-domestice au intrat Vlad Logigan şi Victoria Bobu.

Nuntă în Basarabia intră în cinematografele româneşti de vineri.

In curind: despre „dilema” macaralei din Nuntă în Basarabia şi despre castingul neobişnuit al regizorului şi aflaţi de ce Nap Toader nu mai este Napoleon Helmis.

Autor: Florentina Ciuverca
Sursa: FilmReporter.ro

Comentariul dvs.:

-->
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes